Vikmentes
hu | en
blog | 2016. szeptember 9., 09:00

Cukorbetegség és paleo

| 2015. október 6., 11:04


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/viktorta/public_html/sys/lib.php on line 414

A modern városi ember és a természeti népek génállományában ugyanaz a gén a városi embernél 2-es típusú cukorbetegséget okoz, míg a természeti embernél nem! Számos vizsgálat kimutatta, hogy a nyugati étrendre való áttérés után, az adott természeti nép tagjai között az addig ismeretlen cukorbetegség kialakul. A civilizációs betegségek körébe tartozik tehát a cukorbetegség is.

 

A 2-es típusú cukorbetegségre úgy tekint az orvostudomány, mint gyógyíthatlan betegségre, amely kezelhető ugyan, de a kezelés ellenére is egyre romlik a betegek állapota. Ekkor a hasnyálmirigy által termelt inzulin hiánya vagy az inzulinnal szembeni, nm megfelelő érzékenység, vagy mindkét tünet fennáll. A vércukorcsökkentő és inzulintermelést segítő gyógyszerek szedése ellenére a 2-es típusú cukorbetegek nagy hányada inzulinpótlásra szoruló beteggé válik. Az ok helyett a tünetet érintő kezelések mellett a 2-es típusú cukorbetegség járhat látásvesztéssel, végtagamputációval, veseérintettséggel vagy korai szívhalállal is.

 

Egy krónikus betegség kialakulásakor érdemes elgondolkodnunk azon, hogy az ok az életmódunkban keresendő. A cukorbetegségre hajlamosító gén sokakban jelen lehet, azonban nagy mértékben múlik rajtunk, hogy életmódunkkal segitjük-e a betegség kialakulását. Egy korábbi cikkünkben már írtunk erről. 

 

Ha egy betegséget gyógyszerrel próbálunk kezelni, nem pedig a kiváltó tényezőt (pl. helytelen táplálkozás, mozgásszegény életmód) szüntetjük meg, akkor a tüneteket ugyan elfedhetjük, a romlást lassithatjuk, de az állapotot továbbra is fenntartjuk.

 

Az életmódváltáson alapuló kísérletek során a résztvevő betegek nagy százaléka gyógyult meg a 2-es típusú cukorbetegségből. A vizsgálatok megmutatták, hogy a csökkent finomított szénhidrát bevitel a máj és a hasi belső szervek körüli zsírszövet csökkenése okozta a gyógyulást, eredményezte a gyors javulást a vércukorszint normalizálódásában. A rendszeres túlkínálat gyorsan felszívódó szénhidrátból a sejteket érzéketlenné teszi az inzulinra, nem hajlandóak több cukrot felvenni, a hasnyálmirigy viszont a továbbra is magas vércukorszint miatt tovább termeli az inzulint. Ez inzulinrezisztencia kialakulásához és hasnyálmirigy kimerüléséhez vezethet. A hasüregi zsír pedig gyulladásfaktorokat bocsát ki és fokozza az inzulinrezisztenciát.

 

A máj funkciója többek között a vércukorszint folyamatos fenntartása, melyet a benne tárolt glikogén bontásával éri el. A glikogén a cukortárolás módja: mind az izom, mind a máj képes glikogénraktáraiból szükség esetén cukrot előállítani. Ha a máj inzulinrezisztenssé válik, akkor nem érzékeli a megnövekedett vércukorszintet, hanem épp ellenkezőleg, alacsonynak érzékelve a vércukorszintet folyamatosan cukrot állít elő.

 

 

A paleo életmód ezért hatékony a cukorbetegség kezelésében, mert alacsony szénhidráttartalom mellett laktató, tápanyagdús táplálkozást jelent. Így tehát éhezés nélkül megelőzhető, illetve kezelhető vele a 2-es típusú cukorbetegség is.

 

Diagnosztizált cukorbetegség esetén a paleora való átálláskor fontos, hogy a kezelőorvosoddal konzultálj!