Vikmentes
hu | en
blog | 2016. április 25., 09:00

Ehető erdei bogyós gyümölcsök


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/viktorta/public_html/sys/lib.php on line 414

A természet csodás dolgokkal ajándékoz meg minket, folytassuk gyűjtögető utunkat az erdei bogyós gyümölcsökkel!

 

Használd a konyhádban is az erdők, mezők kínálatából a bogyós gyümölcsöket, készíts belőlük változatos és különleges finomságokat. A vadon termő növények jóval magasab beltartalmi értékekkel rendelkeznek, mint termesztett társaik, a környezetük nyújtotta feltételekből fakadóan.

 

Az erdei gyümölcsök jó része kesernyés, fanyar, savanykás ízű. Kicsi édesítéssel, almával vagy körtével kombinálva szószokat tudsz belőlük készíteni, amik a vad ételek remek kiegészítői is lehetnek. Magas C-vitamin tartalmukat úgy tudod megőrizni, ha csak rövid ideig tartó főzéssel, forralás nélkül, áztatással készíted el őket.

 

A kökény bogyói sötét színúek, szeptemberben érik. Szedésekor vigyázz, mert tüskés.

 

A galagonya a rózsafélék családjába tartozik, bogyói élénkpiros vagy fekete színűek. Szárított formában tárold otthon, gyógyteát készíts belőle, amely a szív gyógyszere a népi gyógyászatban.

 

A fekete és a vörös berkenye is szuper szárításra, lekvárok és szószok készítésére.

 

A somból szuper lekvár készíthető.

 

A homoktövis bogyói széles körűen felhasználhatóak. Rendkívül magas C-vitamin tartalmú. Önmagában is fogyasztható, magjából és húsából pedig gyümölcslevet és olajat készítenek.

 

A csipkebogyó szárítva élénkítő hatású és vitalizáló tea lehet. Kiemelkedő C-vitamin tartalma van, melyet úgy őrizz meg, hogy max. 40 fokos vízben áztasd csak, ha teát készítesz belőle. Lekvárt is készíthetsz belőle, amit hecsedliként is ismerünk.

 

A szamóca, vadmálna és erdei szeder frissen szedve a legjobb. Teheted gyümölcssalátába vagy fagylaltokhoz is adhatod.

 

A vadalma, más néven vackor kicsi, zöld és savanyú. Vadhúsok mellé szószként elkészítve ajánlott.

 

A naspolya szedés után még savanyú, később érik meg. Akkor jó, amikor már egészen puha.

 

Mindig győződj meg róla fogyasztás előtt, hogy a leszedett gyümölcsök valóban ehetőek-e!

 

 

Hello Paleo, Hajrá Bogyósok!