Vikmentes
hu | en
blog | 2016. április 19., 12:00

Ehető erdei gombák


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/viktorta/public_html/sys/lib.php on line 414

A természet csodás dolgokkal ajándékoz meg minket, folytassuk gyűjtögető utunkat az ehető erdei gombákkal, amik a paleo étrend remek alapanyagai lehetnek!

 

Használd a konyhádban is az erdők, mezők kínálatából a gombákat is!

 

Az erdei gombák, amiket szedhetsz például a sárga rókagomba, bronzos vargánya, kékhátú galambgomba, lila pereszke, kucsmagomba, piruló őzlábgomba, óriás pöfeteg, mezei szegfűgomba, mezei csiperke, barna csiperke, rizike. Ha pedig nincs kedved kimenni érte az erdőbe, a piacokon is be tudod őket szerezni!

 

A gombák makrotápanyag tartalma nem igazán számottevő, de rosttartalomban követik a legtöbb zöldséget, továbbá vas-, cink- és réztartalommal rendelkeznek.

 

A tavasz első gombái a kucsmagombák. A legfinomabb közülük az ízletes kucsmagomba. Ez a gomba belül üreges, így a nagyobbakat meg is töltheted. A kisebbeket mártásoka és szószokba használhatod.

 

Így készíts kucsmagomba szószt: 40 dkg gombát vágj apróra. Kókuszzsíron kevés fokhagymával és kakukkfűvel pirítsd meg. Öntsd fel húslevessel és forrald 10 percen keresztül. Friss, vágott petrezselymet adj hozzá, sült húsok mellé tökéletes!

 

Esős nyári napok után rengeteg a mezei szegfűgomba. Ebből az apró, illatos gombából finom leveseket és mártást készíthetsz.

 

Az óriás pöfeteg és a nagy őzlábgomba rántani tökéletes. Szezámos, mandulás vagy diós bundába süsd meg.

 

A sárga rókagombából ízletes pörköltet tudsz készíteni. Mártásként pedig a húsételekhez is remekül passzol.

 

A vargánya a nyár elejétől egészen októberig szedhető. Ízletes és az egyik legsokoldalúbb gomba: ránthatod, grillezheted és levest is készíthetsz belőle.

 

A rizike megjelenésében és ízében is különleges gomba. Mivel a húsa merev, ezért fűszerezve, zsiradékban kisütve magában is jó választás, de pörköltnek, levesek alapanyagaként is kiváló és szuper savanyított gomba is készíthető belőle.

 

Mindig győződj meg róla fogyasztás előtt, hogy a szedett gombák valóban ehetőek-e! A piacokon működik gombavizsgáló részleg, erről érdemes tájékozódnod, mielőtt nekiállsz a szedésnek. Óvatosan a gombákkal, mivel némelyek mérgezést is okozhatnak!

 

Hello Paleo, Hajrá Gombák!