Vikmentes
hu | en
blog | 2016. április 14., 12:06

Ehető virágok


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/viktorta/public_html/sys/lib.php on line 414

A természet csodás dolgokkal ajándékoz meg minket! Nagyanyáink tapasztalatait felhasználva induljunk gyűjtögető útra az ehető virágok nyomában!

 

Használd a konyhádban is az erdők, mezők kínálatából az ehető virágokat, melyekből változatos és különleges finomságok készíthetőek, ráadásul ingyen beszerezhető. A gyűjtögetés másik fontos pozitív hatásáról se feledkezzünk meg, hiszen a friss levegőn, napsütésben mozgással töltött idő és a felfedezés öröme lelkedet és testedet is feltölti!

 

Az ehető virágokból finom édességek, italok készíthetőek. Keverheted őket italokba, salátákba vagy ételeidet díszítheted velük látványosan. Ehető virágok a hárs, az akác, a sarkantyúvirág, a körömvirág, a levendula, a borágó, a rózsa, az ibolya és a százszorszép.

Készíts belőlük színes jégkockát, mely a házi limonádé igazi dísze lesz: a virág méretétől függően egy szirmot vagy az egész virágot tedd bele a lefagyasztásra kerülő vízbe.

 

A bodza széles körűen felhasználható virág, ráadásul sok helyen tudsz is szedni. Virágából kellemes üdítőitalt készíthetsz ha 1 liter vízbe áztatsz 6-7 megmosott virágot és hagyd állni 1 órán át. Ízlés szerint ízesítheted friss citromlével, mentalevéllel, nyers mézzel vagy xilittel.

 

A bodza sötétlila színű bogyóiból lekvárt tudsz főzni. Adj hozzá almát vagy körtét. Vigyázz, hogy csak a teljesen érett bogyókat szedd le, mert a még éretlen, világos színű bogyó és a virág egyéb zöld részei és a kocsánya hányást okozhat!

 

A hársból és az akácból szuper üdítőitalt, limonádét tudsz készíteni. Nem mindennapi édesség kerülhet az asztalodra, ha paleo palacsintatésztába mártogatod a száránál fogva a még nem teljesen kinyílt akácvirágot és kisütöd. Úgy is elkészítheted, hogy a leszedegetett virágokat belekevered a tésztába és kisütöd a palacsintát.

 

Ibolyából és rózsasziromból xilittel és vízzel szirupot főzhetsz, amit fagylaltkoz és süteményekhez tudsz felhasználni. A rózsavíz a közel-keleti konyhák egyik jellegzetes alapanyaga.

 

A körömvirág élénksárga színe miatt ételfestésre is használható, vagy szirmait beleteheted a rántottádba is.

 

A sarkantyúvirág leveleit és virágait is felhasználhatod. Élénk színei, lágy szirmai miatt salátákba tökéletes. Készíts öntetet olivaolajból, citromléből, amibe a só és a bors mellett vágd bele a virág szirmait is.

 

A levendula, a franciák egyik kedvence, amit Provence-ben széles körben használnak kekszekbe, süteményekbe vagy akár fagylaltként is. Készíts levendulás édesítőszert úgy, hogy kis üvegbe zárt xilithez add hozzá a szárított levendulavirágot. Ezzel egy fantasztikus és illatos édesítőt kapsz.

 

 

Hello Paleo, Hajrá Ehető Virágok!