Vikmentes
hu | en
blog | 2016. szeptember 30., 17:00

Életmódunk és a rák

A tudomány jelen állása szerint a rák is “civilizációs betegség”. Így jelentős a táplálkozásunk hatása is a betegség kialakulására. A kezünkben van a megelőzés lehetősége!

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/viktorta/public_html/sys/lib.php on line 414

A rák megdöbbentő gyakoriságú, minden harmadik ember ebben a betegségben szenved a nyugati társadalomban.

A természeti népeknél elvégzett kutatások szerint közöttük vagy egyáltalán nem fordul elő vagy nagyon ritka ez a betegség. Gyakorlatilag ismeretlen a rák a nem nyugati étrenden élők között.

Az orvostudomány jelenlegi állása szerint a rák kialakulásáért a gének és a karciongén (rákkeltől vegyi anyagok) anyagok a felelősek. De ne feledkezzünk el az életmód és a táplálkozás betegségeket befolyásoló hatásáról sem!

A rák a 20. században lett igen gyakori betegség. A kísérletek bizonyították a nagy szénhidráttartalmú nyugati étrend karcinogén hatásait. A nyugati étrend következménye az elhízás, a metabolikus szindróma és szervezeti szintű gyulladások mind kedveznek a rák kialakulásának és terjedésének, mivel a ráksejtekben nem alakul ki inzulinrezisztencia, sőt, különféle vegyianyagok kibocsátásával még fokozzák is a szervezet inzulinrezisztenciáját, ezzel növelve a számukra elérhető cukor mennyiségét.

A rákos és az egészséges sejtjek versengenek a cukorért, amiben a rákos sejtek döntő fölényben vannak. A magas inzulinszint tehát magasabb kockázatot jelent a rák kialakulására is.

A megelőzés és a kezelés szempontjából tehát fontos a ráksejtek cukoréhségét és a sejtszintű anyagcserét figyelembe venni. A rák étrendi megközelítése a ráksejtek cukoréhségét célozza meg. Az emberi szervezet tökéletes működik akár nulla szénhidrátbevitel mellett is, a ráksejtek viszont általában nem képesek ketonokból és zsírsavakból energiát nyerni.

Az hogy a rák és a cukor (finomított szénhidrátok) között kapcsolat áll fenn, régóta vitathatatlan. A rákos sejtek több glukózt vonnak el a vérkeringésből, mint a környező egészséges sejtek, a finomított szénidrátok az inzulinszint könnyű és gyors emelkedését és inzulin szerű növekedési faktor (IGF) szintjének emelkesédét vonják maguk után, amelyek segítik a tumornövekedést.

A ketogén vagy a lowcarb, tehát a paleo étrend is szó szerint kiéhezteti a ráksejteket. További életmódbeli tanács még a deutériumcsökkentett víz fogyasztása, mivel bizonyos deutériumszinthez a rákos sejtek már nem tudnak alkalmazkodni, míg az egészséges sejtek igen.

Étrendkiegészítésről folyamatosan gondoskodnunk kell, különös figyelmet fordítva a D-vitamin, omega-3 és C- és E-vitamin kiegészítésre.