Vikmentes
hu | en
blog | 2016. január 7., 12:26

Ételek, amiket gyerekként igen, de ma már nem ennénk meg


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/viktorta/public_html/sys/lib.php on line 414

Emlékeztek még gyerekkorotok kedvence ételeire? Vajon manapság, így felnőtt fejjel is tudnátok élni ezeken? Nézzük meg, mihez nyúlnak manapság a gyerekek, mik azok az élelmiszerek, nassolnivalók amiken ők legszívesebben eléldegélnének – és éldegéltünk mi is anno.

 

Az amerikai Women’s Health magazine újságírójának kísérlete az volt, hogy egy hétig ugyanazokon az ételeken éljen, mint kiskamasz korában. Ami az ő tányérján volt: mélyfagyasztott pizza, mini sajtos bagel, pirítós, hamburger, almas táska. Kísérletéből két tanulságot vont le.

 

Az első, hogy ha a gyerekek maguktól választhatnak, mindig a finomított szénhidrátokra vetik rá magukat. Szerintük az ideális étrend a következő: chips, pizza, ropi, süti, csoki, gumicukor. Ugye ismerős?

Ez nem meglepő, hiszen ezek az élelmiszerek, mind könnyen felszívódó szénhidrátoknak számítanak, ami könnyen függővé tud tenni mindenkit, főleg egy gyereket, aki az evésnél nem tudatosan az egészséges szükségleteivel foglalkozik, hanem a legkönnyebben elérhető, felfokozott ízvilágú ételek felé nyúl. A szervezetünk tökéletes rendszerként működik és képes alkalmazkodni az általunk választott bármilyen körülményhez. Legyen az a fokozott finom szénhidrát bevitel (amire pl. hízással és számos krónikus betegséggel) vagy az egészségünket szolgáló paleo étrend (amire kiegyensúlyozott működéssel). A választás a mi kezünkben van.

 

A második tanulság pedig az, hogy az étrendünkön bármikor tudunk változtatni, ha akarunk.

Ha már felnőttként a tudatosság útjára lépünk és törődünk a testünkkel annyira, hogy csak minőségi élelmiszerekkel tápláljuk, ugyanakkor érezzük azt, hogy ez mennyire jól szolgálja a mentális és lelki jóllétünket is, gondoljunk a gyermekeinkre és arra, hogy mennyire jótékony lehet, ha egy ember minél korábbi életszakaszban jut ilyen étrendhez és gyakorlatilag egészséges anyagokból építkezhet a teste/ egészségben nő fel a fejlődése folyamán.

 

Nektek mik azok az ételek, amiket ma már biztosan nem ennétek napi rendszerességgel?

 

 

Forrás: Mörk Leonóra – Paleolit Életmódmagazin 2015/4.


Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0