Vikmentes
hu | en
blog | 2016. február 12., 11:36

Hello Paleo Napló - Korábbi életmód feltérképezése


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/viktorta/public_html/sys/lib.php on line 414

Anna életmódváltását követjük végig ebben a sorozatunkban. Mostani bejegyzésünk Anna korábbi életmódbeli tapasztalatairól, próbálkozásairól szól.

 

Annával a Hello Paleo Westend üzletben egy süti mellett találkoztunk és találkozunk is minden héten, hiszen így a személyes tapasztalatcserével tudjuk leginkább támogatni a paleóra való átállás során.

 

Anna megoszotta velünk életmódjával, testsúlyával és táplálkozással, mozgással kapcsolatos kihívásait.

 

Első gyermeke születése előtt szerencsés alkata révén nem kellett folyamatosan diétáznia, ha fel is jött rá pár plusz kiló, azt némi odafigyeléssel és sportolással le is tudta magáról dolgozni. A szülés után azonban maradt pár kiló, 6-8 kiló ami csak nem tűnt el a derekáról és a felkarjáról.

 

1,5 évvel az első gyermeke születése után ismét babát vállaltak férjével. Mondván, minek várjuk, jó ha kicsi a korkülönbség a gyerekek között. A terhesség alatt, a harmadik trimeszterben terhességi cukorbetegséget állapítottak meg nála. Igyekezett nagyon odafigyelni a helyes táplálkozásra, gyermekéért és kettőjük egészségéért maximálisan meg is tett mindent. A szigorú kismama diéta azonban a szoptatással befejeződött. Akkor újra evett mindent. A felszaladt plusz 12-15 kilót mindenfajta diétával próbálta leküzdeni, sajnos csak keserves küzdelmeken ellenére rövid ideig tartó sikerek születtek, majd visszajojózott a súlya.

 

A tavalyi éves orvosi laborvizsgálat eredményei hatására kivizsgáltatta magát, így 2015. szeptemberében inzulinrezisztenciát és candida túlszaporodást állapítottak meg nála. Ekkor Anna már túl volt a 90 napos diéta, a fehérjediéta, a ketosis. a káposztaleves és más diétákon. Összeszorult a szíve, hogy innentől az egész élete lemondás lesz a kedvenc ételeiről, a tésztákról, a péksüteményekről, vagy soha többé nem lesz egészséges. Nagy válaszút elé érkezett.

 

Ekkor került a kezébe egy paleo életmódról szóló cikk, melyet barátnője nyomott a kezébe. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján egy dologban biztos volt: nem akart újabb “jó nevű és karcsúságot igérő” diétába belefogni. Tudta, hogy ez nála nem vezet eredményre.

 

Fontos számára saját egészsége és jó közérzete, viszont 2 gyermeke, munkája és az otthoni teendők elvégzése mellett nem sok ideje marad magára. Ha van egy kis szabadideje, olvasni szeret leginkább, vagy új receptekkel kísérletezni a konyhában. Sportolni nagyon ritkán megy, akkor is maximum kirándulni a gyerekkel.

 

Anna a karácsonyi bevásárlás alkalmával tévedt be üzletünkbe, és akkor beszélgettünk először. Akkor decemberben még csak ismerkedett a paleo fogalmával, ajánlottuk neki Mi is az a paleó című bejegyzésünket. Azóta folyamatosan olvassa a blogunkat.

 

Az inzulinrezisztenciájával belgyógyász-gasztoenterológus foglalkozik, aki gyógyszer szedését javasolta. Anna szeretné a gyógyszerhez folyamodás előtt, táplálkozásának és életmódjának átalakításával “megfogni” a betegségét.

 

A candida visszaszorításával is szeretne étrendi úton “elbánni”. Kutakodni kezdett az inzulinrezisztens étrend és a candida diéta irányába. Közben pedig a paleo alapelveit is számba vette. Anna arra jutott, hogy nem szeretne diétázni, sokkal inkább egy erősebb impulzusra lesz szüksége egészségének visszanyeréséhez. Így letette a voksot a paleo életmód mellett, mivel a paleo kifejezetten ajánlott az inzulinproblémákra, továbbá a candida gomba elszaporodása is a túlzott cukor- és fehérliszt bevitel miatt megy végbe a szervezetben.

 

Anna újévi fogadalma szerint január 1-jével csökkenti a ezen két ételcsoport fogyasztását. Fokozatosan szeretné bevezetni a paleo táplálkozást életvitelébe, és ez a két fő tápanyagcsoport okozza egészségügyi problémáinak jelentős részét.

 

Korábban étrendjében nagyon sok kenyér, péksütemények és tésztaféle szerepelt. Sokszor nassolt és leginkább este evett nagy mennyiséget: a gyermekei maradéka is általában az ő tányérján landolt. A hétköznapokban leginkább készételeket fogyasztottak mivel kevés ideje jut a főzésre. Kevés zöldséget és gyümölcsöt evett, leginkább csak dobozos gyümölcsleveket ivott.

 

Amin változtatni szeretne első lépésben: kevesebb készétel fogyasztása, több zöldség és paleo kenyerek és péksütemények fogyasztása a hagyományosak helyett. Az édességek, cukrot teljes mellőzése az étrendből.

 

A következő bejegyzésünkben Anna elmondja az első hónap tapasztalatait! Kövessétek Anna élményeit, tapasztalatait, reméljük számotokra is példával, ötletekkel szolgál majd! Addig is, gondoljátok át étkezési szokásaitokat, vegyétek számba ti is, hogy min változtatnátok, mikkel küzdötök. Hozzászólni saját élményekkel ér!

 

Hello Paleo, Hajrá Egészség!

 

 

 


Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0