Vikmentes
hu | en
blog | 2016. április 11., 10:00

Hello Paleo Szótár - autoimmun betegség


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/viktorta/public_html/sys/lib.php on line 414

Mi is az az autoimmun betegség?

 

Az autoimmun betegség lényege, hogy az immunrendszer a saját szöveteket kezdi el támadni, melynek során létrejövő szövetpusztulás, gyulladás okozza a betegséget.

 

Autoimmun betegségek többek között a multiplex szklerózis, sokízületi gyulladás, fiatalkori cukorbetegség (1-es típusú), Crohn-betegség, ulceratív colitis, pajzsmirigy alul- és túlműködés. Kutatók 80-100 külöböző autoimmun betegséget azonosítottak és feltételeznek még legalább 40-et, amelyeknek autoimmun folyamatok az alapjai.

 

Az autoimmun betegségek kialakulásának oka a táplálkozásban keresendő, mivel a kutatások szerint a természeti népeknél nem fordulnak elő ezek a betegségek. Nagy mértékű a családon belüli öröklődés a betegségre való hajlamra, amelyet jelentősen befolyásol az életmód.

 

Az idegen fehérjék, mint a glutén, a lektin, átjutva a csecsemőkorban még áteresztő bélfalon, az immunrendszert védekezésre késztetik. Ha a megtámadott idegen fehérje hasonlít valamely saját szövet egy adott sejtrészletéhez, akkor az immunrendszer a későbbiekben támadni fogja az idegenként azonosított saját szövetet is.

 

Ez a betegség jellegzetesen a nyugati ember betegségcsoportja, erős kapcsolat van tehát a nem megfelelő táplálkozással és a D-vitamin-hiánnyal. A paleo táplálkozásra való áttérés során sok autoimmun beteg állapota javul, mivel az áteresztő bél szindróma gyógyításához el kell, hogy hagyjuk táplálkozásunkból a hüvelyeseket és a gabonaféléket.

 

A megelőzésben az omega-3 gyulladáscsökkentő hatása immunológiai szempontból is jótékony hatású.

 

Az autoimmun folyamatok “beindításával” és fenntartásával a tejben és a tejtermékekben található fehérjéket is vádolják a gabonafélék mellett. Ezek elhagyása enyhítheti a panaszokat, sőt akár teljes tünetmentességet is okozhat.

 

Az életmódváltás nem rövid, hanem közép vagy hosszú távon hoz javulást a betegek életében, tehát ebben az esetben ne várjunk gyors, azonnali eredményt. Aki autoimmun beteg, azok számára nem javasolt a paleoban kompromisszumos kemény sajtok fogyasztása sem.

 

 

Hello Paleo, Hajrá Szótár!