Vikmentes
hu | en
blog | 2016. február 15., 10:15

Hello Paleo Szótár: epigenetikus étrend


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/viktorta/public_html/sys/lib.php on line 414

Szótárunk következő bejegyzésében nézzük meg, mi is az az epigenetikus étrend?

 

A genetikai állományunk a DNS-ünkben kódolt információ, amely stabil és sejtről sejtre, szülőről utódra öröklődik. Ezen információ kifejeződése tapasztalható fizikai megjelenésünkben, szervezetünk kialakulásában és működésében. Az epigenetika a gének olyan öröklődési formáival foglalkozik, mely nem a DNS-ben kódolt, hanem attól különálló, külső környezeti tényezők függvénye.

 

Ilyen környezeti hatások pl. az anyai hatások, táplálkozás, mozgás, stressz, lelki tényezők, dohányzás, gyógyszerek, stb. Ezek a tényezők a DNS szekvenciájában (ami minden emberben azonos egész életén át) nem okoznak változást, viszont hatással lehetnek a gének kifejeződésére (hogyan íródik át az információ testünk fehérjéivé).

 

Tehát az epigenetikus folyamatokra az elfogyasztott élelmiszerek is befolyással lehetnek. Bizonyos betegségekre való hajlamot örökölhetjük szüleinktől, de a betegségek megjelenését és a tünetek meglétét mi magunk is nagyban befolyásolhatjuk életmódunk által. Felelősséggel tartozunk önmagunk és születendő gyermekeink egészségéért is.

 

Többek között B6-, B12-vitamin, folsav, hosszú láncú töbszörösen telítetlen zsírsavak, mint a DHA (omega-3 zsírsav), bizonyos élelmiszerek, mint fokhagyma, hagyma, magok, bogyós gyümölcsök, magas rosttartalmú élelmek szerepet játszanak a pozitív epigenetikus mechanizmusokban.

 

A paleo étrend, mint tudjuk, gazdag ezen élelmi anyagokban és ezáltal fontos szerepet játszhat a különböző betegségekre való hajlam kifejeződésének megelőzésében vagy a meglevő tünetek csökkentésében.

 

Hello Paleo, Hajrá Paleo!

 

 


Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0