Vikmentes
hu | en
blog | 2016. április 21., 11:00

Hello Paleo Szótár - inzulin


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/viktorta/public_html/sys/lib.php on line 414

Mi is az az inzulin?

 

Szervezetünk működése szempontjából nagyon fontos, hogy milyen a vércukorszintünk. Ennek szabályozásában komoly szerepet tölt be az inzulin. Az inzulin olyan fehérjetermészetű anyag, melyet a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteinek béta-sejtjei termelnek.

 

Az inzulin a hormonok királya: nem csupán a vércukorszintet szabályozza, hanem számos anyagcsere-folyamatban játszik rendkívül fontos szerepet.

 

Az inzulin serkenti az anyagcsere felépítő folyamatait, a raktározást és gátolja a lebontó folyamatait. Fokozza a glikogén (szénhidrát raktár a testünkben), a zsírok és a fehérjék felépítését, ezzel szemben gátolja azok lebontását. Irányító szerepet is betölt az aminosavak felszívódásánál.

 

A hasnyálmirigy által termelt, inzulin a véráramba jutva képes a vércukorszint csökkentésére.

 

A sejtek az inzulin segítségével veszik fel a vérből a cukrot (glükóz). A többletként elfogyasztott glükóz, amire aktuálisan nincs szükségünk, glikogénként tárolódik a májban és az izmokban, és étkezések között, alváskor, illetve éhezés során elsőként innen fedeződik a szervezet energiaszükséglete, nem pedig a zsírból. Emelett a szervezet maga is előállít glükózt biznyos mennyiségben.

 

A magas inzulinszint hatására, tehát amikor sok könnyen felszívódó szénhidrátot fogyasztunk, a májban a glikogén (cukorraktár) képzés mellett fokozódik a cukorból folyó zsírsav képzés is. Ily módon képződött zsírsavak trigliceridként a keringéssel eljutnak a sejtekhez, így a zsírszövet sejtjeibe is, a bőr alá, illetve viszcerális zsírszövetként, a hasi szervek és a belek köré rakódik le.

 

Az inzulinszint emelkedésének hatására a zsírsejtek glükózfelvétele akár 20-25-szeresére is fokozódhat.

 

A glikogénraktárak kimerülésekor, alacsony inzulinszint mellett, a sejtek glükózfelhasználása lecsökken. Ilyenkor a szervezet már a zsírt is használja energiaforrásként.

 

Az izomszövet fizikai aktivitás (izommunka) hatására, inzulin hiányában is képes glükóz felvételére.

 

Az inzulin-termelés zavara idézi elő a diabéteszt. Az 1-es típusú diabétesz egy autoimmun betegség: a beteg szervezete elpusztítja a saját inzulin előállító sejtjeit, így az nem képes inzulint termelni. A 2-es típusú diabetes során a szervezet nem termel elegendő mennyiségű inzulint, vagy a megtermelt inzulin nem működik megfelelően, így a glükóz nem tud bejutni a sejtekbe.

 

 

Hello Paleo, Hajrá Szótár!