Vikmentes
hu | en
blog | 2016. szeptember 30., 11:14

Hello Paleo Szótár - LADA


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/viktorta/public_html/sys/lib.php on line 414

Mi a LADA, azaz a Látens Autoimmun Diabétesz?

 

A diabétesznek két fő típusát szokták megkülönböztetni : az 1-es típusú (inzulinfüggő) és a 2-es típusú (inzulinfüggetlen) diabéteszt. Ugyanakkor van egy típus, amely valami módon kizárólagosan egyik formához sem sorolható. Ez a látens autoimmun diabétesz (LADA).

 

A felnőttkori, romló vércukorszint egészséges életmód, normál testsúly mellett (vagy akár a paleo életmód mellett) is felveti egy alattomos, lassan romló autoimmun betegség lehetőségét: a látens autoimmun cukorbetegségét.

 

A LADA esetek a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők közül kerülnek diagnosztizálása, ugyanakkor egy idő után, hasonlóan az 1-es tpusú cukorbetegséhez, inzulinpótlásra szorulnak. A 2-es típusú cukorbetegek kb. 10-20 %-a valójában LADA-ban szendved. Ők azok, akik a előbb-utóbb inzulinpótlásra szorulnak, általában a diagnózistól számított 6 éven belül.

 

Az autoimmun diabétesz esetében az immunrendszer a hasnyálmirigy béta-sejtjei ellen fordul, amelyek az inzulint termelik. Gyermekek esetében a betegséget 1-es típusú diabétesznek nevezik. Azok az immunanyagok (autoantitestek), amelyek az 1-es típusú diabéteszre jellemzőek, a LADA-val diagnosztizáltaknál is megtalálhatóak. Némely esetben a béta-sejtek pusztulása lassan, látensen folyik, s csupán a felnőttkorban jelentkeznek a tünetek.

 

 

A LADA diagnózisához szükséges 3 kritérium:

  1. Felnőtt korban felfedezett diabétesz
  2. Az inzulintermelő sejtek elleni autoantitestek jelenléte a vérben, ami a 2-es típusra nem jellemző
  3. Inzulin kezelésre nincs szükség a diagnózis megszületésekor, ami az 1-es típusra nem mondható

 

A LADA-betegség nem feltétlenül jár túlsúllyal, nem feltétlenül jár inzulinrezisztenciával sem. Gyakran társul más autoimmun betegségekkel, különösen az autoimmun pajzsmirigy-alulműködéssel.