Vikmentes
hu | en
blog | 2016. április 5., 11:00

Hello Paleo Szótár - metabolikus szindróma


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/viktorta/public_html/sys/lib.php on line 414

A metabolikus szindróma napjaink egyik leggyakoribb összetett anyagcserezavara, több, egymással összefüggő anyagcserezavar együttes fennállását jelenti.

 

A Nemzetközi Diabétesz Szövetség meghatározása szerint “egy civilizációs betegség, genetikus (örökléses) hajlam alapján, helytelen életmód és táplálkozás hatására lappangva, tünetszegényen kialakuló progresszív anyagcserezavar (cukorintolerancia, kóros zsíranyagcsere, felgyorsult véralvadás), magas vérnyomás, alma formájú elhízás, amely az inzulinrezisztencia és ennek talaján kialakult hiperinzulinémia következtében érelmeszesedéses elváltozásokat idéz elő, és korai halálozáshoz vezet."

 

Leggyakoribb tünetei: hasra történő hízás, zsíranyagcsere-zavar, magas vérnyomás, cukoranyagcsere-zavar. Ezen állapotok együttes fennálását hívják “halálos négyesnek”.

 

Kialakulásának oka a helytelen életmód, csökkent fizikai aktivitás, nem megfelelő táplálkozás, a napjainkra jellemző túltáplálkozás. A nagy mennyiségű és magas glikémiás indexű ételek tartós fogyasztása, melynek lényege, hogy a sok finomított szénhidrát (gabonafélék, burgonya, rizs, kukorica, cukor) magas vércukorszint-kiugrásokat okoz, amire magas inzulinválaszt ad a szervezet. A túl sok és túl gyorsan a vérbe kerülő cukor a sejtek felé cukortúlkínálatot hoz létre, ami a káros a sejteknek, akik védekezésként fokozatosan érzéketlenné válnak az inzulinnal szemben, hogy korlátozzák a cukor sejtekbe jutását. Ezt nevezzük inzulinrezisztenciának.

 

Az inzulinrezisztencia pedig ördögi körré változik, ugyanis a hasnyálmirigy, érzékelve a továbbra is magas vércukorszintet, tovább növeli az inzulintermelést, idővel a hasnyálmirigy lassan “kifullad”, ez vezet el később a II-es típusú cukorbetegséghez.

 

A metabolikus szindróma szemmel látható elhízás nélkül is kialakulhat, mivel túlzott finom szénhidrát fogyasztás hatására viszcerális (hasi belső szervek körüli és a májban) zsírlerakódás is történik. A szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának oka szintén a metabolikus szindrómában keresendők. A bőr alatti zsírszövethez képest a viszcerális zsír fele annyi leptint termel. A leptin egy zsírszövetben termelődő hormon, amely a zsírraktárak állapotát jelzi és ennek függvényében serkenti vagy csökkenti a táplálékfelvételt. A viszcerális zsír gyulladási faktorokat is termel, amelyek szisztémás gyulladást okoznak a szervezetben.

 

Civilizációs betegség, tehát a világ népességének egyre növekvő része küzd vele. A metabolikus szindróma életmódváltással, megfelelő táplálkozással és mozgással jól kezelhető. A tünetek megjelenésekor érdemes gyorsan cselekedni, mivel hosszú távon nehezen gyógyítható, vagy esetleg maradandó károsodással járhat.

 

 

Hello Paleo, Hajrá Szótár!


Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0