Vikmentes
hu | en
blog | 2016. január 13., 16:38

Hello Paleo Szótár: Mi is az a tejallergia?


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/viktorta/public_html/sys/lib.php on line 414

Mi is az a tejallergia?

 

Gyakran tévesztik össze a tejallergiát a tejcukor-érzékenységgel (laktóz-intoleranciával), nézzük mi is a különbség köztük.

A laktóz-intolerancia a laktáz enzim hiánya, illetve csökkent termelődése, aminek következtében az összes tejcukor vagy annak egy része lebontatlanul kerül tovább a vékonybélből. Ilyen esetekben elegendő a tejcukorbevitelt csökkenteni, vagyis a tejet megvonni a gyermek étrendjéből, de tejtermékeket (pl. sajt, joghurt, kefir stb.) egyéni tűrőképességének megfelelően fogyaszthat. Ezen a linken még bővebben olvashatsz róla.

 

A tehéntej-allergia a tehéntejfehérjére adott kóros immunválasz következménye. Tünetei változatosak és megkülönböztetjük aszerint, hogy a tej elfogyasztása után azonnal, néhány órán belül jelentkeznek illetve hogy napokkal később, időben jobban elhúzódva alakulnak ki. Gyorsan kialakuló tünetek pl. a hányás, bőrkiütés, hasmenés, véres széklet, viszketés vagy gégevizenyő, amely a gyermekeknél szélsőséges esetben fulladást is okozhat! Később kialakuló tünete lehet a tejallergiának például a gyakori hasfájás, nyugtalanság, bőrkiütés, vagy a súlyfejlődés lelassulása

 

Tévhit, hogy a kecsketejet, juhtejet a tejallergiában szenvedők fogyaszthatják, mivel mindkét állat tejének fehérje-összetétele hasonló a tehéntejéhez, így ugyanúgy allergizálhat.

 

A tejallergia leginkább a gyerekkorhoz kötött betegség, mivel a legtöbben 3 éves korukra kinövik az allergiát.

 

Gyermekeknél tehát, ha ilyen tüneteket észlelünk, próbáljuk ki, hogy reagál ha a tehéntejet kiiktatjuk az étrendjből egy időre. Ha ekkor a panaszok megszűnnek, viszont mikor visszaépítjük az étrendbe újra előjönnek, erős a gyanú, hogy tejallergiával van dolgunk. Bőr- és vérvizsgálattal lehet könnyen diagnosztizálni a tejallergiát.

 

A tejallergia esetében is a megelőzésen van a hangsúly, amelynek egyik leghatásosabb módja a minél további, legalább hat hónapon át történő szoptatás.

Ha már kialakult a tejallergia, a kezelése elvileg egyszerű: a gyermek étrendjéből a tehéntej, illetve a tejtermékek és minden tehéntejfehérjét tartalmazó ételt ki kell vonnunk.

Tejtermékek helyett a megfelelő fehérjebevitel miatt elsősorban szárnyas húsok az ajánlottak.

A paleo gyermek cikkünkben részletesebben is foglalkozunk a tej kiiktatásának hatásaival és az egészséges gyermek étrenddel is.

 

 

Hello Paleo, Hajrá Paleo Szótár!

 

 

 

 

 


Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0