Vikmentes
hu | en
blog | 2016. január 6., 13:08

Hogyan együnk?


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/viktorta/public_html/sys/lib.php on line 414

Sok cikkünkben foglalkoztunk már a helyes táplálkozási alapelvekkel, minőségi élelmiszerekkel, ugyanakkor ne feledkezzünk meg az ételek elfogyasztási szokásának szerepéről sem, amely nagyon is befolyásolja közérzetünket és a bevitt táplálék megfelelő hasznosulását is.

 

Jól enni annyit tesz, mint jól lenni – szól a mondás.

 

Vigyünk tudatosságot az evésbe, az étkezéseinkbe. Az íróasztal mellett elfogyasztott munka közbeni ebéd, illetve a rohanás és vezetés közben bekapkodott falatokkal csak a fiziológiai szükségleteinket elégítjük ki. Nem mindegy tehát, hogy mikor és mit, de az sem, hogy hogyan eszünk.

 

Étkezés közben koncentráljunk az ételre, az ízére, az illatára, az állagára. Figyeljünk oda a rágásra, a nyelésre. Figyeljük meg testünk jelzéseit, hogy éhesek vagyunk-e még, szomjasak vagyunk-e még. Egyáltalán éhesek vagyunk vagy szomjasak…?

 

Fontos az evés tempója is. Felmérésekből kiderül, hogy átlagosan 11-13 percig tart egy hétköznapi étkezés, holott az emésztőrendszerünk 20 perc után jelzi, hogy szüksége van-e még további táplálékra, tele van-e már a gyomrunk. Fogyasszuk el tehát nyugodt tempóban az ételeinket, ne siessünk.

 

Mikor eszünk? Akkor, amikor valóban éhesek vagyunk, vagy csak engedünk a finom illatok csábításának útközben? Vagy vigaszt keresünk épp az édes és sós vagy zsíros falatok elfogyasztásában? Netán a stressz miatt eszünk? Ezek azonosítása is fontos tényező a tudatos táplálkozásban.

 

Ha más feladatot vagy tevékenységet végzünk evés közben, akkor hajlamosak vagyunk többet is enni valódi szükségleteinknél, így koncentráljunk csak az étkezésre.

 

A legfontosabb tippek:

  • igyál több vizet
  • figyelj a tested jelzéseire
  • étkezőasztalnál ülve egyél
  • ha eszel, ne csinálj közben mast
  • ne kapkodj
  • érezd és élvezd az ízeket
  • főzz és rágj szívvel-lélekkel

 

 

“Csak az idő a mienk” – mondja Seneca. Add át magad az evés élményének, és használd minden érzékszervezedet az adott pillanatban! Alakítsd át te is tudatosan az étkezéshez kötődő élményeidet, hozzáállásodat!


Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0