Vikmentes
hu | en
blog | 2016. augusztus 28., 15:59

Így válassz tojást!

| 2016. március 1., 15:47


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/viktorta/public_html/sys/lib.php on line 414

A paleo alapanyagok közül talán leggyakrabban a tojást használjuk, amely a mindennapok legsokoldalúbb élelmiszere. Megnézted már tüzetesebben, hogy milyen tojást veszel le a szupermarket polcáról?

 

Az élelmiszer előírások alapján számokkal látják el a kereskedelmi forgalomba kerülő tojásokat. A boltok polcain “A” minőségű tojásokat találunk, melyeket tömegük és méretük alapján S-től XL-ig még tovább osztályoznak.

 

Paleo életmódot folytatóként tudatosabb vásárlók vagyunk, szeretünk utána nézni annak, hogy valójában mit is eszünk meg. Nincs ez másképp a tojások esetében sem.

 

A tojások héján feltüntetnek egy kódot, ami a tojás nyilvántartási száma. Ebből a kódból tudhatjuk meg, hogy honnan származik a tojás és ott milyen állattartási módot alkalmaznak.

 

A kód legelső száma jelenti az állattartási módot:

 

0: ökológiai tartás = biotojás

1: szabadtartás = kifutós tartás

2: alternatív tartás = mélyalmos tartás, istállózott de még nem ketreces

3: ketreces tartási rendszer

 

Az áruházak polcain leggyakoribbak a 3-as és 2-es módon előállított tojások. Ezek általában borzalmas körülmények között tartott tojótyúkoktól származnak. Kis ketrecekben rengeteg állatot tartanak összezsúfolva. Szerencsére már szabályozzák a tartás körülményeit, de aki teheti, válassza a 0-ás vagy 1-es kóddal jelölt biotojást vagy szabadtartásból származó tojást. Angolul ez a free range és organic elnevezésű. Ezekben a tartási módokban a tyúkok kint vannak a szabad levegőn.

 

Ha helyi piacon vásárolsz, akkor előfordulhat, hogy nincsen nyilvántartási szám a tojáson. Ez azt jelenti, hogy 50 tojótyúknál kisebb gazdaságról van szó, igazi kistermelőkről. Tőlük bátran vásárolhatsz, ezek az igazi házi tojások!

 

Válassz okosan tojást, kódold ki az üzenetet!

 

 

 

 

 

 


Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0