Vikmentes
hu | en
blog | 2016. január 28., 09:48

Kedvenc paleo édesítőszerünk: az Eritrit


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/viktorta/public_html/sys/lib.php on line 414

Kedvenc termékeink sorozatukban - melyben minden héten egy szuper paleo alapanyagot illetve egy finom paleo süteményünket vagy ételünket mutatjuk be részletesen – most az Eritrit nevű édesítőszert ismerheted meg közelebbről.

 

Ha a cukor helyettesítéséhez keresel édesítőszer alternatívát, nagyon jó választás az Eritrit. Rendkívül alacsony szénhidráttartalma és 0-s glikémiás indexe miatt egyáltalán nincs hatással a vércukorszintre.

 

Az Eritrit egy természetes eljárás során előállított cukoralkohol. Megtalálható a testünkben, zöldségekben, gyümölcsökben. Előállítása során először fermentálják, majd kristályosítják. Így kapjuk a kristálycukorhoz első ránézésre nagyon hasonlító édesítőszert, mely azonban mégis különbözik tőle. Hasonlít hozzá kinézetében, íze is hasonlóan édes. Enyhe hűs érzést hagy a szádban.

 

Élettani hatásai miatt azonban mégis egészségesebb, mint a hagyományos kristálycukor. Fogyasztásával csökken a fogszuvasodás kialakulásának veszélye, mivel szájüregben található baktériumoknak, melyeket a fogszuvasodásért tesznek felelőssé nem táptalaja az eritrit. Cukorbetegek számára is jó választás, mivel alacsony szénhidráttartalma és 0-s glikémiás indexe miatt egyáltalán nincs hatással a vércukorszintre, és inzulinválaszt sem vált ki. Candidások számára is ajánlott, hiszen a gombák szaporodását sem segíti.

 

A felszívódott mennyiség majdnem teljesen (több mint 90%-ban) a vizelettel távozik a szervezetbő, 24 órán belül. A vastagbélbe csak nagyobb mennyiségű fogyasztás esetén jut, mivel a vékonybélben szinte teljesen felszívódik, így sok más édesítőszerrel szemben az eritritnek nincsenek hasmenéses, puffadásos tünetei.

 

A cukoralkoholok iránti tolerancia egyénenként változó. Van akinél előfordulhat hasmenés, hasi diszkomfort érzés, amely az elfogyasztott mennyiségtől is nagyban függ. Az eritrit fogyasztásának alapvetően nincs mellékhatása, de nagy mennyiség (kb. 50 g) elfogyasztása már okozhat mellékhatásokat. Érdemes kitapasztalnod, hogy mi a te toleranciaküszöböd és természetesen ebben az esetben is a “kevesebb több” elvet követni, ne menj el szélsőségbe az édesítők használatával sem!

 

Használhatod főzéshez, sütéshez, illetve italok, desszertek édesítéséhez is. Nem ajánljuk viszont kelt tészták készítéséhez, mivel nem alkalmas az élesztő felfuttatására.

 

Próbáld ki te is!

 

Hello Paleo, Hajrá Paleo Édesítőszerek!