Vikmentes
hu | en
blog | 2016. szeptember 17., 16:59

Kurkumázz!

| 2015. október 6., 11:04


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/viktorta/public_html/sys/lib.php on line 414

Szent pornak is hívják ezt a csodafűszert, amit az egzotikus keleti konyhák hagyományaiból terjedt el világszerte! Használd a paleo konyhádban te is!

 

Nézzük mit tud ez a szuper egzotikus fűszer és csodaszer!

 

Magyarul indiai sáfránynak vagy sárga gyömbérnek is hívják, angolul pedig turmeric-ként fordul elő az összetevők listáján.

 

A gyömbérfélék családjába tartozik, és Indiából származik, azol már sokezer éve használják. Indiában az egész testet megtisztító, nagy tiszteletnek örvendő fűszerként, az “élet fűszereként” tartják számon. Az ázsiai és főleg az indiai konyha alapvető fűszere: a kurkuma az egyik fő alkotóeleme a curry fűszerkeveréknek.

 

Nyugaton is elterjedt már, sárga por alakban forgalmazzák és elsősorban az étel színezésére használják, mivel szép sárga színt ad az ételeknek. Azonban a testre gyakorolt hatásai miatt is érdemes gyakran használni a konyhában!

 

Érdekes ízt ad a húsoknak, leveseknek, de pikáns ízt kölcsönöz különféle zöldséges ételeknek, szószoknak, leveseknek, mustárnak is. Teheted azonban édességekbe is! Lényegében minden ételhez tehetsz kurkumát. A megfelelő adag személyenként és étkezésenként egy negyed teáskanálnyi. Úgy add az ételekhez, hogy előtte olíva olajban vagy ghíben (tisztított vajban) forgasd meg tűz fölött és így főzd bele az ételbe. Bizonyos hatóanyagai vízben, mások zsírban oldódnak, ezért a legjobb, ha mindkettőt megteszed.

 

A kurkuma igazi gyógyfűszer, sokoldalúan segít a szervezet egyensúlyban tartásában. A sárga festékanyag erős antioxidáns, hatékony gyulladáscsökkentő, daganatellenes, antibakteriális, vírusölő és erősíti az immunrendszert.

 

Kurkumás ital: növényi tejet melegíts fel és tegyél bele egy negyed teáskanál kurkumát. Ezzel az itallal elmulaszthatod a megfázást is.

 

A kurkuma stimulálja a májat, hatékonyabb epe kiválasztásra késztetve ezzel. Növeli a májban és egyéb szövetekben a glutationszintet., amely a test természetes gyógyító anyaga és testünk egyik legerősebb antioxidánsa. Képes kisöpörni a szabadgyököket a testből, és küzd azok károsító hatásai ellen. Hasonló májvédő hatásokkal rendelkezik, mint a máriatövismag. Javítja az emésztést és az anyagcserét is.

 

Ha reggelire fogyasztod kókuszjoghurtban egy evőkanálnyit keverve, tökéletes választás az egészségedért. Ha bármilyen elzáródás van az epevezetékedben, akkor viszont ne fogyaszd a kurkumát!

 

Zsíros ételek utáni teltségérzésnél jó szolgálatot tesz, csökkenti a gyomorsavtermelést. Jótékony hatású felfúvódás és bélgörcsök esetén, elősegíti a méreganyagok elégetését és kiürítését a belekből, a menstruációs fájdalmak enyhítésében is hatásos.

 

Tudományos vizsgálatok folynak a kurkuma rákellenes és egyéb egészségvédő hatásairól. Képesek a rákos sejtek elpusztítására, gátolja az osztódásukat. Az érrendszer egészsége és a keringés szempontjából is lényeges hatású: az érelmeszesedés elleni hatékony megelőző szernek minősítették. A cukorbetegségre (diabétesz) gyakorolt hatása is jelentős. Sőt egyes kutatások szerint megoldás lehet az Alzheimer gyógyítására is.

 

Étrendkiegészítőként a kurkuminkivonat szedése a leghatékonyabb módszer, ha terápiásan szeretnéd alkalmazni a kurkumát. A kurkuma leginkább kutatott aktív hatóanyaga a kurkumin, amely széles körű terápiás hatással rendelkezik. Ez a nyers kurkumának kb a 0,3-5,5%-át teszi ki. Antioxidáns hatása a C- és E-vitaminokéhoz hasonlatos.

 

BioCurcumin nevű terméket ajánljuk, amit a webshopunkban ezen a linken megtalálsz, illetve a Gal termékcsalád egyikét, amelyben feketebors és gyömbér kivonat is van, ami sokszorosára növeli a kurkumin felszívódásának hatékonyságát.

 

Élvezd a kurkuma csodás hatásait: a jobb emésztést, a szabad gyökök kisöprését és a véráramlás javulását.