Vikmentes
hu | en
blog | 2016. január 5., 13:11

Új év, új kezdet


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/viktorta/public_html/sys/lib.php on line 414

Az új esztendő fogadalmakkal kezdődik. Úgy tekintünk rá, mint régen várt új lehetőségre. Egy új kezdetre, ahol tiszta lappal, új célokkal és új mindenapokkal ébredhetünk – megváltoztathatjuk eddigi életünk menetét. Olyan mágikus pillanat ez, mikor úgy érezzük, erőt kapunk és bátorítást a kitartáshoz, lendületet, ami átsegít majd a kezdeti nehézségeken.

 

Az egészségünket, mozgási- és táplálkozási szokásainkat érintő fogadalmak száma is megnövekszik újévkor, januárban szinte mozdulni is alig lehet a sportlétesítményekben. A fogyni vágyók, a kiegyensúlyozott mindennapokra vágyók és új étrendet követők egy emberként rohamozzák meg különböző élelmiszer üzleteket, a kosarakban az édességeket felváltják a zöldségek és gyümölcsök, a korábbi ételeket pedig a hirtelen jött, tarthatatlan újítások. Olyan átgondolatlan harc ez önmagunkkal, mely az esetek nagy százalékában egyértelmű kudarcra van ítélve, a felkészületlenül vállalt “harcban” a legtöbben “elesnek” egy-két roham után, és visszatérnek jól megszokott életükhöz, szakítva a fogadalmakkal.

 

Új év, új életforma

 

Az új év első pillanatai valóban mágikus pillanatok. Nem tévedünk, amikor úgy érezzük, ilyenkor kell fogadalmakat tenni. A tévedések akkor jönnek csak, amikor január első heteiben mindent felforgatunk magunk körül, drasztikus változtatásokkal kínozzuk magunkat és többet várunk el napról-napra önmagunktól, mint ami megtehető.

A változáshoz idő kell – tartja a mondás, és nem véletlenül. Idő kell ahhoz, hogy átgondoljuk, pontosan mi a célunk, a célunkhoz milyen út, milyen változások vezetnek, és ezeket a változásokat miként vállaljuk. Aztán pedig idő kell ahhoz is, hogy mindezt a gyakorlatban is végrehajtsuk, és beépítsük a mindennapjainkba – mintegy megváltoztassuk korábbi életformánkat.

 

A paleo, mint életforma

 

A paleo táplálkozás számos pozitív élettani hatásáról korábban már írtunk. Az elmúlt évben sokat beszélgettünk Veletek személyesen az üzletünkben, és rájöttünk, milyen sokféleképp is értelmezitek a paleo életformát.

Sokan valamely meglévő, táplálkozáshoz kötött érzékenység miatt (glutén-, cukor-, liszt- vagy tejérzékenység) fordultok a paleohoz, kiegészítve így étrendeteket egy-egy olyan paleo termékkel, amely akár cukormentessége, vagy tejmentessége miatt édességként továbbra is fogyasztható, emelett azonban megtartva korábbi étrendeteket.

Sokan ennél tovább merészkedtek, és számos alapanyagot lecselétek a palao által jóváhagyott alapanyagokra - például a gabonaliszteket maglisztekre -, azonban amiatt, hogy kedvelitek korábbi életformátok ízeit az új alapanyagokkal korábbi ételeiteket készítitek.

És vannak köztetek olyanok is, akik – talán egy korábbi új évkor – mindent egy lapra tettek fel, és életmódot váltottak. Elengedték korábbi életük ízeit és ételeit és belevágtak valami újba, hogy új ízeket, új megoldásokat találjanak egy tudatosabb élet reményében. Mi drukkolunk, hogy mind többen merjetek ilyen nagy döntést hozni, és mind többen neveljétek át magatokat és családotokat a paleo életformára.

 

A kis lépés is lépés

 

Hátra van még egy fontos üzenetünk, amit ne feledjetek: a kis lépés is lépés! Sőtt, a lépés felé tett lépés is az. Így fogadalmaitokat ne egyetlen nap alatt vagy hét alatt akarjátok beteljesíteni, adjatok magatoknak időt arra, hogy lépésről-lépésre haladjatok, elsőként akár csak egy-egy paleo édességgel, vagy alapanyag cserével egy nap akár a teljes életmódváltásig!

 

Mi pedig nap mint nap szívesen dolgozunk értetek, mind üzletünkben, mind webshopunkban mind pedig itt a blogon és a közösségi oldalon, és állunk rendelkezésetekre, amennyiben kérdéseitek vagy nehézségeitek adódnának!

 

 

Ha most ismerkedsz a paleo életformával olvasd el korábbi cikkeinket:

Mi is az a paleo?

Hogyan kezdj el paleózni?

Kinek segít igazán a paleo életforma?

 

Hello Paleo, Hajrá Paleo!

 


Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0